FAQ – Întrebări frecvente

Pentru a crea un profil de organizație pe platformă sunt necesare următoarele date: denumirea legală a organizației, adresa, regiunea în care își desfășoară activitatea, CUI/CIF, IBAN, o scurtă descriere și logo-ul. Toate aceste informații pot fi editate și ulterior, dacă este necesar.

Atenție! Aceste informații sunt preluate automat pentru completarea Declarației 230. Orice posibilă greșeală în datele organizației va determina crearea unor declarații invalide.

După crearea paginii aceasta devine imediat activă, ceea ce înseamnă că pot fi colectate formulare de redirecționare a impozitului pe venit. Verificați link-ul (URL-ul) înainte de a-l distribui mai departe, ca să vă asigurați că cei care vor să redirecționeze nu vor întâmpina dificultăți.

Din contul organizației se pot edita toate informațiile: nume, descriere, adresă, regiunea în care își desfășoară activitatea, URL, CUI/CIF, IBAN.

De asemenea, tot de pe aceeași pagină se pot selecta și deselecta următoarele opțiuni:

  • Asociație înregistrată ca furnizor autorizat de servicii sociale;
  • Doresc să primesc formularele completate pe email.

Modificările realizate în contul organizației vor fi vizibile online în câteva minute, pe platforma Redirecționează și imediat în noile declarații depuse de contribuabili.

Atenție! Declarațiile deja completate de către contribuabili vor păstra informațiile vechi, valabile la data completării lor.

Pentru ca organizația să poată primi formularele deja semnate de către contribuabili, în contul organizației trebuie bifată opțiunea: ”Doresc să primesc formularele completate pe email. Selectând aceasta opțiune confirm că ONG-ul are cont SPV pentru a depune formularele.”

Pentru a schimba adresa de e-mail asociată contului sunt necesari câțiva pași:

  • Creați un nou cont pe redirectioneaza.ro cu noua adresă pe care vreți să o folosiți, fără a completa datele ONG-ului.
  • Trimiteți-ne un e-mail pe adresa redirectioneaza@code4.ro în care să soliciți schimbarea adresei atașate contului, atașând mesajului certificatul de înregistrare al organizației și un document care să ateste poziția solicitantului în ONG (ex:declarație semnată de conducerea organizației).

Nu pot fi create mai multe conturi pe platforma Redirecționează pentru aceeași organizație. Fiecărui CUI/CIF îi poate corespunde un singur cont pe redirectioneaza.ro

Prin intermediul platformei Redirecționează se pot doar colecta declarațiile de la contribuabili. Este în continuare obligația fiecărei organizații neguvernamentale de a depune la ANAF formularul unic ce conține informațiile despre fiecare declarație de redirecționare a procentului de 3,5% din impozitul pe venit. Pentru a facilita acest proces, din contul organizației de pe platforma Redirecționează, poți descărca o arhivă ce conține următoarele documente:

  • Un fișier HTML (se deschide în orice browser – ex. Chrome, Safari, Edge) cu informații despre conținutul arhivei și cu explicațiile pașilor necesari pentru a depune declarațiile în conformitate cu cerințele ANAF
  • Un fișier CSV cu informații care centralizează datele contribuabililor
  • Un dosar/folder cu formularele completate de către contribuabili
  • Un dosar/folder cu fișierele XML ce pot fi încarcă în PDF-ul ANAF

Formularul se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează următoarele venituri din România:

  • Venituri din salarii și asimilate salariilor;
  • Venituri din pensii;
  • Venituri din activități independente impuse pe bază de normă de venit;
  • Activități agricole impuse pe bază de normă de venit;
  • Venituri din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reține la sursă;
  • Venituri din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real;
  • Venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit și venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.

Redirecționarea procentului din impozitul pe venit se face prin depunerea declarației 230 până la data de 27.05.2024 . Există trei variante de a depune declarația:

  1. Poți depune declarația personal, în format fizic la registratura organului fiscal de care aparții sau prin poștă la adresa serviciului fiscal.
  2. Poți depune electronic, prin serviciul Spațiul Privat Virtual personal.
  3. Poți trimite formularul către organizația pentru care dorești să redirecționezi și ei se vor ocupa de depunerea acestora către ANAF. Prin intermediul platformei Redirecționează, poți face acest lucru semnând declarația aici .

Nu, pe platforma redirectioneaza.ro se poate completa și depune declarația 230 pentru o singură organizație. Dacă veți depune mai multe astfel de declarații, veți fi contactat ulterior de către autorități pentru a verifica pe care vreți să o păstrați.

Odată semnată declarația online prin intermediul platformei, acesta nu mai poate fi retrasă din centralizarea organizației către care ați ales să redirecționați cei 3,5% din impozitul pe venit.

Nu. Odată semnată online, declarația este transmisă automat organizației către care ați ales să redirecționați procentul din impozitul pe venit. Devine astfel responsabilitatea organizației să transmită către Agenția Națională de Administrare Fiscală situația centralizată cu toate declarațiile primite. Dacă vreți să vă retrageți declarația după depunere, trebuie să luați legătura direct cu organizația pentru care ai completat declarația.

Nu ai găsit ce căutai?

  • Trimite-ne întrebarea ta la adresa de email redirectioneaza@code4.ro și vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.